Ja, vad är egentligen ett öl? De flesta personer skulle förmodligen svara att det är en ljus lager. Denna ölstil står för 95 procent av all försäljning och har för många blivit självklar att definiera som just öl. Men faktum är att ett öl kan se ut, dofta och smaka på flera olika sätt och det som utgör ett öl är att det bör innehålla de fyra grundingredienserna vatten, malt (även ris och majs förekommer), humle och jäst.
Utifrån detta kan man sedan få fram helt olika smakprofiler genom att till exempel använda olika sorter av de olika grundingredienserna. Utöver detta kan kan man även jäsa ölet på olika sätt (underjäsning, överjäsning eller spontanjäsning). Man kan även använda andra ingredienser i öl såsom bär, frukt och örter för att nämna några. Men så länge man använder sig av de fyra grundingredienserna som bas kan man definiera det som öl.
I dag är det inte ovanligt att du hittar öl som smaksätts med alla möjliga ingredienser så som mandelmassa, frukter och bär, kaffe, choklad, laktos, eller egentligen vilken ätlig produkt som helst. Men om du bortser från dessa extra smaksättningar så har alla har fyra gemensamma råvaror som ingår i all öl – malt, humle, jäst och vatten.
Hur gör man öl?
Här kommer en kortfattad beskrivning om hur man tillverkar öl.
• Blanda krossad malt med vatten, ca 65 grader. Låt stå en timme.
• Laka ut med vatten så att du får en sötvört. Koka i en timme.
• Tillsätt humle för smak och beska.
• Kyl ner till runt 20 grader. Tillsätt jäst och syre.
• Jäs över 15 grader för ale (överjäst öl) och under 15 grader för lager (underjäst öl).
• Buteljera.