Möjligtvis är humle den ingrediens som de flesta associerar med just öl. Delvis för att den används för att ge den säregna aromatiska fruktighet som är så vanligt i den numera populära ölstilen IPA. Men framförallt för att den ger ölet sin karaktäristiska beska. Det är också just beskan som många har svårt för när de säger att de inte gillar öl. Men då vet de inte att det finns många ölstilar som har så lite humle i att det inte går att känna beskan.

Medan sädesslag är en lättodlad råvara är humle desto svårare. Likt druvor, vid framställning av vin, behövs ett någorlunda varmt klimat. I nordliga länder som Sverige, Norge, Finland, Kanada, Skottland och Island är det till exempel inte lika lätt att odla som i till exempel Tyskland, England och USA även om det har börjat komma humleodlingar i södra Sverige. Om sedan kvalitén är tillräckligt bra återstår att se. Konsumenterna som älskar humle i sina öl har blivit allt mer kräsna och att de svenska sorterna skulle kunna konkurrera med till exempel de amerikanska sorterna är tämligen osannolikt.

De länder som är störst på humle i dag är USA, Tyskland och England. De amerikanska sorterna är kända för sin karaktär av citrus och tropisk frukt, de tyska för sin blommighet och de engelska för sin örtiga karaktär. Sedan har även humlesorter från Australien och Nya Zeeland ökat i popularitet och dessa har ofta en mer bärig ton.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.