Jäst är tveklöst den viktigaste ingrediensen vid framställning av öl. Det är jästen som bildar alkoholen och gör att det inte bara smakar söt vört. Men jästen producerar inte bara alkohol utan bidrar även med mycket smak, doft och karaktär. Till exempel är det omöjligt att tillverka en belgisk ölstil utan belgisk öljäst eller ett veteöl utan veteölsjäst. För att inte tala om brittisk öl som får mycket av sin karaktär från den brittiska jästen.
Tyvärr har jästen också en förmåga att bilda felsmaker men det beror främst på att något gått fel vid bryggningen, jäsningen eller (framförallt) buteljeringen. I en del fall kan det dock vara så att jästtillverkaren har slarvat. Men vanliga misstag som bryggare kan göra är att jästen inte är tillräckligt färsk. En annan kan vara att för lite jäst används och när sockret är slut så börjar jästcellerna äta av varandra, vilket bildar felsmaker. Att jäsa alldeles för varmt (över 20 °C) kan också ge upphov till felsmaker.
”Fördelen” med de flesta felsmaker är att de flesta konsumenter inte känner att det är en felsmak, utan de tror att det ska smaka så. Vilket också är ett problem i dag då mycket dålig öl kommer ut på marknaden.