Nu blir ölen dyrare på Systembolaget

Höjd alkoholskatt innebär att priserna på öl hos Systembolaget höjs. Från och med idag, den 1 januari 2024 höjs nämligen skatten på öl med 7,6 procent. Redan 1 januari 2023 höjde man skatten med 5% men i år är det alltså dags för en ny höjning.

Förra regeringen under ledning av Magdalena Andersson valde att höja alkoholskatten flera år framåt med syfte att främja folkhälsan.
För en starköl höjs skatten från 2,12 till 2,28 kronor per liter och volymprocent vilket motsvarar att 33 centiliter starköl på fem procent alkohol blir 26 öre dyrare.

För att räkna ut skatten på öl används följande formel: skattesats (2,28) × volymprocent × liter.

Detta är ytterligare ett hårt slag mot småbryggerier som tidigare uppgett att ”Stigande kostnader och fallande efterfrågan hotar att slå ut en tredjedel av landets småbryggerier under 2024”. Ett införande av differentierad alkoholskatt skulle innebära större marginal för små producenter vilket inte avses användas till prissänkningar utan istället till att utveckla, ta ut lön och investera i verksamheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.