Stigande kostnader och fallande efterfrågan hotar att slå ut en tredjedel av landets småbryggerier under 2024 

En majoritet (68%) av landets små, oberoende bryggerier stänger 2023 med nollresultat eller förlust. Det visar en färsk undersökning bland medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier. Om 2024 fortsätter lika kärvt som 2023, med stigande kostnader och fallande efterfrågan, uppger var tredje bryggeri (31%) att det finns risk för nedläggning av verksamheten. Den snabbaste och mest effektiva lösning som finns tillhands är att regeringen inför en differentierad alkoholskatt, med lägre skattesats för småbryggerier, ett undantag som tillämpas brett inom EU.   

Under senare år har det vuxit fram en uppskattad industri av småbryggerier som utmanar de etablerade aktörerna genom hantverksmässigt tillverkad öl runtom i landet. Många bedriver också provningsverksamhet, egna pubar och försäljning till lokala krogar. De senaste två åren har villkoren dock blivit betydligt kärvare: snabbt ökande råvarukostnader och höjd alkoholskatt har drivit fram prishöjningar som, utöver minskad köpkraft hos många kunder, slagit mot efterfrågan.  

”Efter två tuffa är börjar många bryggerier nå smärtgränsen. Det är svårt att fortsätta höja priserna för att överleva – någonstans tar det ju stopp också för konsumenterna, och då står många inför att säga upp personal eller till och med lägga ner”, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier och själv bryggare på Noisy Bastards Brewing i Sundsvall.  

Det finns ett direktiv i EU:s skattelagstiftning som öppnar för en differentiering av alkoholskatten för att hjälpa små producenter. Alla EU-länder utom Sverige och Spanien tillämpar möjligheten för att stärka hantverksbryggerierna och förbättra förutsättningarna för konkurrens med storbryggerierna.  

Hela 96% av bryggarna uppger att en halvering av alkoholskatten vore “helt avgörande” eller “mycket viktigt” för att förbättra situationen för det egna företaget. Den finansiella lättnad som en skattesänkning skulle medföra, skulle i första hand leda till att förbättra lönsamheten, i andra hand till att möjliggöra investeringar i verksamheten, i tredje hand till att kunna behålla eller anställa personal. Först på nionde plats kommer “sänka priset på ölen” – vilket innebär att det knappast skulle finnas någon alkoholpolitiskt negativ effekt av förslaget. Moderaterna beslutade på sin stämma i oktober att verka för ett införande av differentierad alkoholskatt i Sverige. Samtidigt sker nu en höjning av alkoholskatten den 1 jan 2024, som en följd av tidigare beslut. 

“Det vore fantastiskt värdefullt om regeringen kunde sträcka ut en hand till branschen och värna en entreprenörsdriven kultur som skapat nya jobb på landsbygden och en uppskattad mångfald på ölhyllorna runt om i landet” säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier. 

*Enkäten, som genomfördes under november 2023, besvarades av 111 medlemmar inom Sveriges Oberoende Bryggerier.  

Om branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier 

Branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier består av drygt 160 oberoende bryggerier runt om i hela Sverige – från Luleå i norr till Smygehuk i söder. Föreningen verkar för småskalig och hantverksmässig tillverkning av smakrik öl. Sveriges Oberoende Bryggerier representerar drygt hälften av alla de mikrobryggerier som har försäljning på Systembolaget. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.