Nio svenska ölprofiler rekommenderar dryck till julbordet

Vi frågade nio svenska ölprofiler vilket öl de rekommenderar till julbordet.

Johan Linnarsson, ölbloggare – Johans mat & Ölbloggen

Hemvändningen Julöl från Wättle Bryggeri tycker jag är en välsmakande julöl. Med dess trevliga doft och smak av mörkt bröd, kryddor, torkad frukt, nötter samt ton av choklad, så lämpar sig den fint till julmatens olika läckerheter. Jag föredrar en mörkare och smakrik öl till just julmaten.

Andrine Johansson, ölpoddare/beefluencer – Fölkpodden

Jag kommer köra bil på julafton och där skulle jag givetvis kunnat passa på att tipsa om en alkoholfri öl men istället tipsar jag om hantverksmust i form av ”Dugges Lyxmust med ek”. Smakar som en vanlig hederlig julmust med med en liten härlig rundare vanlijtouch. Finns både som vanlig och sockerfri vilket är perfekt för mig som är diabetiker/sockermongo. Flera bryggerier som släpper egna julmust, ett bra sätt att stötta hantverksbryggerierna utan att behöva köpa öl!

Peter M Eronson, Sveriges meste öl-författare

Ocean Julöl blir mitt tips.
Ett fantastiskt svensk alternativ till en brittisk winter warmer. Fruktig, torr och en tydlig efterbeska.

Johan Lindberg, ölpoddare/folkölsentreprenör – Fölkpodden

Jag dricker en Stråla Julöl från Wapnö Gårdsbryggeri. En välbryggd folköl som är mellanmörk med låg kolsyra och karamelliga toner. Passar alldeles utmärkt som allround-öl till julmaten! 

Fotograf: Olle Kirchmeier

Alexandra Holm, ambassadör för alkoholfri dryck

Till årets julbord väljer jag Oppigårds alkoholfria Winter ale. Den bjuder på en maltig smak med inslag av sirap, knäck, citrus och choklad. Ölen har en härlig fyllighet och beska som gör att den passar fint ihop med julbordets kötträtter. En riktigt grym alkoholfri hantverksjulöl! 

Jan-Erik ”Janko” Svensson – Sveriges främste ölexpert

Jag väljer traditionell, opastöriserad svagdricka från Hjo bryggeri. Det är den sista i Sverige som fortfarande bryggs i vedeldat originalbryggverk (1926). Hon som brygger numera heter Annika Blixt och vi får hålla tummarna för henne och bryggeriet.

Det jag gillar mest med äkta svagdricka – förutom den kulturhistoriska aspekten – är den alldeles speciella maltaromen som inte liknar något annat. När det fanns fler bryggerier kunde man jämföra nyanser mellan drickorna från t ex Bergakungens i Hybo, Heines i Smålands Anneberg och Strömsfors i Oskarström. Det var otroligt spännande. Skoogs Basta-dricka från Jönköping med laktos istället för sackarin.

Men det finns några kvar. Hjo är unikt, men en del av utrustningen från Sandhems bryggeri finns kvar på Per Gustavssons anläggning i Flugebacken. Tomelilla är också en gammal aktör men själva bryggeriet är nyare. Mora brygger också i traditionell stil. De man oftast ser i butik är pastöriserade drickor från Kopparberg och Spendrups. De har inte riktigt samma djup i smaken. Three Hearts från Krönlein i Halmstad smakar rikare.

Slutligen finns också några nyare bryggerier som vågat sig på svagdricka. Ängslyckan och Majorna siktar på den traditionella stilen medan Närke brygger beskare och Fryken präglas av enbär. Har det tillkommit fler utöver dessa så har jag ingen koll på dem.

Diego Ramos, Guide i öldjungeln

Helsinge julöl

En dunkel av absolut högsta kvalité som smakar Tyskland. 

Fyllig, maltig, perfekt balanserande beska, lite lätt knäckig med en svag hint av choklad och en liten touch av humlearom på slutet.

Är perfekt som dryck till exakt allt på julbordet!

God jul! 

Joel Hedman, ölprovningsledare, skribent

Waxholm Julöl är ett mörkt lageröl i stilen Münchener dunkel. 

En dunkel karaktäriseras av en mjuk lätt rostad smak som drar åt choklad och karamell utan att varken vara för söt eller ha brända toner. Ölet har inte heller någon stor beska utan stramar av i en snygg torrhet som gör den otroligt lättdrucken.

Detta gör Waxholm Julöl perfekt till julbordets kötträtter och den passar extra bra till köttbullarna, prinskorvarna och julskinksmackan.

Helena Lindh, ölpoddare

Jag gillar den belgiska julölstraditionen och det finns så klart svensk öl i den stilen. Varför inte prova kvadrupel Christmas Quad till julostarna och chokladtryffeln. Från samma bryggeri vill jag i brist på julsaison rekommendera Silte Saison, förvisso inte en julöl, men ack så god till gravlax och löjrom. Båda från Snausarve.

Till den västerbottniska läckerheten blöta, som borde finnas på alla julbord, tänker jag i år testa rökölet Vinterbloss från Stigberget. Hoppas att den gifter sig fint med denna umami-bomb.

I nästa avsnitt av Ölpölen rimmar jag på svensk hantverksöl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.