Flera svenska favoriter när ny öl släpps i januari

Joel Hedman har provat flera av nyheterna som släpps den 8/1 i TSLS. Här är hans favoriter och omdömen.

Här hittar du samtliga öl som släpps i TSLS den 8 januari.

Stockholm Brewing Mysk Madra Syrlig öl > Övrig syrlig öl
Stockholm Brewing Myskmadra är en berliner wiesse döpt efter den växt som används för att smaksätta en berliner wiesse när den serveras ’mit schuss’ som gör ölen grön. Smakmässigt hittar jag tydlig mjölksyra, en lätt citrus och örtighet. Syran är väl avvägd så att ölet är uppfriskande utan att syran tar över.

Shapes & Objects Bali Marmelade Syrlig öl > Övrig syrlig öl
Denna fruktkompott förde initialt mina tankar till mango chutney, med tropisk frukt som är så färsk att den känns kryddig. Mango och passionsfrukt kommer fram. Denna typ av öl är sällan mitt första val men denna var väldigt intressant, god och välbalanserad.

Brekeriet Eric Syrlig öl > Övrig syrlig öl
Doften i detta öl slår till rejält och jag har svårt att komma förbi min första association; utedass. Denna potenta stalldoft kopplar jag till något väldigt positivt även om jag är medveten om att detta låter skumt om man inte är van med dessa typ av öl så är just stalldofter vanligt och önskvärt. Detta går dock snabbt över i citron, grapefrukt och allmänt rena, friska och högst angenäma citrussmaker. Ölet är uppfriskande, komplext och mycket  gott.

Brewing Költur Rock Paper Saaz Lager > Ljus lager > Pilsner – tjeckisk stil
En bra uppvisning av saazhumlens kvaliteter i en delikat och lätt version av en tjeckisk pilsner som är lättdrucken men med tydliga humletoner i doft och smak. Detta ölen försöker inte bevisa något storslaget, utan bara påvisa de fina kvaliteterna i tjeckisk pilsner.

O/O Brewing Lupi Pils Lager > Ljus lager > Internationell stil
Örtig, grön och lite rivig humledoft som går över i goda humlesmaker med en lätt brödighet som komplement. Balansen i ölet överraskade mig en aning då jag förväntade mig mer av en käftsmäll av humle på grund av namnet men ölet har en väl avvägd beska, är torrt med ett mineraligt avslut och går att dricka i stora mängder.

Omnipollo Flora Lager > Ljus lager > Modern stil/India Pale Lager
Blommig, örtig, lätt lager som är subtil och frisk. Detta öl är försiktigt men snyggt och har stor hinkabilitet. Omnipollos lagerbryggarkompetens märks av i detta öl även om jag personligen föredrar deras andra lageröl som har större karaktär. Kort sagt så är detta öl otroligt rent.

Åre Bryggcompagni Heidi Kellerbier Lager > Ljus lager > Zwickel, keller- och landbier
En väldigt rättfram, fint oborstad kellerbier med en härligt brödig maltprofil som bakgrund och ett torrt, beskt, lätt metalliskt avslut. Den är precis så där ruff och kantig som jag tycker att en kellerbier ska vara.

AKiA Brygghus Kba Schwarzbier Lager > Mörk lager > Schwarzbier
Härligt nötig, lätt rostad doft som drar åt kaffe och choklad i denna välbalanserade schwartzbier. Faktum är att detta öl har det som en schwartzbier ska ha. Det är torrt, lätt och har brända toner utan att bli för kärvt. Detta lyckas de fint med.

Örebro Brygghus The Try Out’s – IPA Amarillo Ale > Brittisk-amerikansk stil > New England IPA/Hazy IPA
Örebro Brygghus The Try Out’s IPA Amarillo en perfekt fusion av det gamla och det nya med en ljus, halvtorr och lagom besk IPA med massor av tropisk frukt i doften men med en tillhörande tallbarr och torrhet som gör att ölet aldrig upplevs som kladdigt eller sött, utan bara piggt och fräscht.

Ekerö Brygghus Gamla Stans Porter Porter och Stout > Söt porter och stout
Gamla Stans Porter är en klassisk porter med en twist. Den är smaksatt med lakritsrot. Detta gör att ölet upplevs lite lättare än en traditionell porter av svenskt snitt. En del av sötman försvinner och detta tycker jag lyfter ölet och gör det till ett öl man vill dricka större mängder av. Gamla Stans Porter bryggdes initialt av Skebo Bruks bryggeri åt krogen Zum Franziskaner i Gamla Stan i Stockholm men bryggs sen ett tag tillbaka av Ekerö bryggeri. Nu finns den även att köpa på systembolaget.

Smedsbo Slott Vox Angelicus Ale > Belgisk stil > Mörk stark belgisk ale
Pär på Smedsbo Slott har än en gång lyckats trycka in oändligt många och starka smaker i ett öl som är riktigt starkt. Man kan enklast förklara hens öl som dessertöl. Vox Angelicus är 12% (vilket är en av hans svagare öl) är en komplex, brödig och kryddig belgisk ale med en påtaglig sötma som drar åt choklad, torkad frukt och en lätt rökighet. Ölet har en lång eftersmak. 

Skribent: Joel Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.