Vad vore en jul utan julöl?

Ordet jul är äldre än själva julfirandet i Sverige, alltså den kristna högtiden. De flesta länder har fått ett kristet ord kopplat till jul. Enklaste exemplet är engelskans; christmas.

Ur svenskt eller nordiskt perspektiv är den äldsta benämningen av jul att just ”dricka jul” som nämns redan på 900-talet. Detta är en hednisk rit som absorberats och rättats in i kyrkans högtider. Detta gjordes gärna av kyrkan överlag för att förenkla övergången till de kristna riterna.

Om man vill fira en historiskt korrekt jul är öl obligatoriskt och att dricka ett svagare öl skulle nästan kunna anses som en skymf, för under jul, drack och åt man det finaste man hade. Detta betyder att man drack ett öl gjort på de finaste ingredienserna och mer av dem. Man ökade helt enkelt maltmängden vid bryggningen.

Bryggning var framförallt fram till 1600-talet (men även senare, framförallt på landsbygden) en kvinnlig syssla som man kan likställa vid bakning, så tillsammans med allt annat julstök skulle det starkare ölet bryggas. Jag har hittat några källor som nämner att julölet skulle ha varit annorlunda från det övriga årets öl vad gäller kryddning med mera men huvudsakligen ville man bara brygga så starkt och gott som möjligt.

Man tog också en del av den inte än jästa ölen, även känd som vört, och använde för att söta och smaksätta brödet till jul. Därifrån kommer vörtbrödet.

Det finns också några hålltider att följa gällande julölet:

Den 9 december är Annadagen då julölen skulle bryggas. I vissa trakter skulle ölet redan provsmakas denna dag. I den gamla kalendern, runstaven, markerades denna dag med en kanna och kallas därför; Anna med kanna.

Den 21 december, Tomasdagen, även kallad Tomas fylletunna, skulle julölet provsmakas i bygden. Man fick nu börja dricka av julölet och brännvinet och julfriden brukade också börja då. Man hade fest med grannar och vänner då resten av julen var menad att spenderas med familjen. Då var man i hemmet.

Under 1800-talet kommer den stora industrialiseringen av ölindustrin och lagerölet sköljer över världen. I slutet av 1800-talet kommer olika säsongsöl, däribland julöl men att prata om julöl som släpps på Systembolaget idag så måste vi gå så långt fram som till 1988!

En anledning till att julöl inte är ”en grej” under lång tid i Sverige är för att vi börjar sätta in hårdare och hårdare restriktioner mot alkohol i allmänhet och öl i synnerhet med start i början av 1900-talet. Faktum är att starköl var olagligt i Sverige i en bra bit över 30 år! Det är detta som hjälper julmusten att bli så framgångsrik i Sverige. En läskande högtidsdryck som både innehåller malt och humleextrakt men ingen alkohol.

På 1980-talet hittar vi den moderna delen av svensk julölshistoria. 1988 kommer Falcon julebrygd; en mörk, lite sötare och smakrikare lager. Det dröjde till 1995 innan något händer på riktigt med svensk ölutveckling och då även julöl.

En anledning till att bryggerier inte hade julöl tidigare är på grund av diverse regleringar. Man fick bara ha ett visst antal öl på systembolaget per bryggeri och för att lägga till ett julöl måste man ta bort en annan produkt. Vi hade också restriktioner på högsta tillåtna alkoholhalt innan EU-inträdet på 5,6%.

Så, se till att fira julen ordentligt och historiskt korrekt i år och drick den finaste julen du kan. Här har ni några tips på goda julöl att “dricka jul” med: Fira julen med hantverksöl!

Skribent: Joel Hedman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.