Svenska ölutnämningar – en kvalitetsstämpel för restauranger och barer

I den svenska ölscenen, där hantverksöl fortsätter att växa i popularitet, spelar Sveriges Oberoende Bryggerier och Svenska Ölfrämjandet en central roll. Båda organisationerna har tagit initiativ för att premiera barer och restauranger som utmärker sig genom att erbjuda ett gediget utbud av svensk hantverksöl. Dessa utmärkelser har blivit en slags kvalitetsstämpel för aktörer som vill vara med och lyfta fram svensk ölkultur.

Det finns med andra ord två olika märkningar som du ska hålla utkik efter när du beger dig ut på stan för att dricka god öl – “Svenska Ölfrämjandet rekommenderar” samt “vad kallas SOB-märkningen?”. För ölkonsumenten innebär detta en enklare process att upptäcka och njuta av det bästa som den svenska ölscenen har att erbjuda, då märkningarna fungerar som en tillförlitlig guide – som gör det enklare för konsumenter att identifiera ställen som utmärker sig genom sitt fokus på kvalitetsöl. Oavsett om det handlar om välkända klassiker eller spännande nyheter från mindre, lokala bryggerier. 

Märkningarna fungerar inte bara som en guide eller rekommendation för konsumenter i jakten på ställen med bra ölutbud, utan också som ett erkännande av de restauranger och barer som gör medvetna val av att lyfta fram och stödja hantverksölsindustrin samt bidra till en levande och dynamisk svensk ölkultur.

Dessa initiativ från Sveriges Oberoende Bryggerier och Svenska Ölfrämjandet kan ses som inspiration och en påminnelse om den passion och hängivenhet som är med och driver den svenska ölscenen framåt.

Sveriges Oberoende Bryggerier:
Är en branschorganisation för svenska oberoende hantverksbryggerier. Deras uppdrag är att stärka medlemsbryggerierernas position på den svenska ölmarknaden samt arbeta för en starkare svensk ölkultur. I dagsläget har organisationen över 160 medlemmar runt om i Sverige. Läs mer om Sveriges Oberoende Bryggerier här.

Svenska Ölfrämjandet:
Är en ideell riksförening som bildades 1985. Syftet med föreningen är bland att se till att du som ölkonsument i Sverige har tillgång till ett brett sortiment av öl, oberoende av var du bor. De arbetar även långsiktigt med att öka förståelsen för öl som kvalitets- och kulturdryck. Läs mer om Svenska Ölfrämjandets arbete här

Skribent: Amanda Knöös

Foto: Hyllie Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.