Gamla Stans Porter – En historisk brygd nu på Systembolaget

Från och med igår, måndag den 8:e januari, finns en ny spännande produkt på hyllorna i Sveriges statliga monopolbutiker – Gamla Stans Porter. Denna unika ölsort är resultatet av ett samarbete mellan Ekerö Brygghus och den välkända restaurangen Zum Franziskaner, och berättar en historia om hantverk och tradition.

Ursprungligen utvecklades Gamla Stans Porter av Bengt Matsson på Skebo Bruksbryggeri. Efter Matssons pensionering och en viloperiod för bryggeriet, övertogs receptet av Anders Kotz och har nu tillverkats för Zum Franziskaner som ägs av Stene Isacsson, en central person som betytt mycket för den moderna svenska ölutvecklingen.

Gamla Stans Porter är en hyllning till Stockholms historiska relation med portern. På tiden då Gamla Stan var en viktig handelspunkt, var portern en populär dryck innan lagerölet tog över. Med en alkoholhalt på 5,8% och en distinkt smak av lakritsrot, erbjuder denna öl en smakupplevelse som för tankarna tillbaka till dessa historiska tider.

Gamla Stans Porter ligger i sortimentet ”TSLS” (lokalt och småskaligt), vilket betyder att den initialt kommer att finnas tillgänglig i åtta butiker, däribland Lindhagensgatan, Vällingby, Flemminggatan, Brommaplan, Bromma Blocks, Landsvägen Sundbyberg, Ekerö och Barkaby. Det finns dock möjlighet att beställa ölen till andra butiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.