Moderaterna röstade för en differentierad alkoholskatt – hög tid att detta blir verklighet nu

Moderaternas partistämma röstade för att en differentierad alkoholskatt för små producenter av öl ska ingå i partiets politik. Beslutet välkomnas av Sveriges största bryggeriorganisation Sveriges Oberoende Bryggerier.

Det är hög tid att detta blir verklighet nu, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Förra helgen hölls Moderaternas partistämma i Umeå. En av alla motioner som röstades igenom var den om differentierad alkoholskatt för småbryggerier som har sin grund i ett EU-direktiv som erkänner den skeva konkurrensen inom ölbranschen. Direktivet uppmanar EU:s medlemsländer att implementera en lägre alkoholskatt för mindre hantverksbryggerier.

Med mindre hantverksbryggeri menas ett bryggeri som producerar mindre än 20 miljoner liter öl per år, och i den definitionen ingår samtliga små svenska hantverksbryggerier (de största av småbryggerierna, Oppigårds bryggeri och Stigbergets bryggeri, brygger ca 2 miljoner liter öl per år).

Samtliga av EU:s medlemsstater förutom Sverige och Spanien har genomfört skattereformen, men värt att nämna i sammanhanget är att Spaniens alkoholskatt idag är ca 1/10 av Sveriges.

Sveriges mindre bryggerier kämpar just nu i motvind. Att Moderaterna som styrande parti i Sverige har uppmärksammat EU-direktivet om differentierad alkoholskatt är otroligt glädjande, det är hög tid att detta snart blir verklighet. Det är viktigt att tillägga att detta inte är något vi själva har kommit på, direktivet kommer från EU och de andra medlemsländerna har redan insett problematiken med storskalsfördelar inom ölbranschen, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Enligt en undersökning som Sveriges Oberoende Bryggerier har gjort skulle de minskade skattekostnaderna inte medföra sänkta ölpriser. Snarare vill föreningens medlemsbryggerier använda pengarna till att anställa personal och investera i utrustning och arbetsmiljöåtgärder. Detta gör att det, enligt föreningen, inte finns någon risk att reformen skulle påverka folkhälsan negativt och en del av de alkoholskatteintäkter som försvinner för staten skulle dessutom återgå till statskassan genom bl.a. arbetsgivaravgifter och andra skatter.

Att stimulera hantverksbryggerier kommer att gynna hela landet, inte minst landsbygden, och det kommer att spillas över också på närliggande verksamheter inom besöksnäring och turism. Sannolikt kommer arbetsgivaravgifterna på nytillkomna jobb med råge täcka kostnaden som den reducerade alkoholskatten utgör, säger Johan Håkansson, ägare av bryggeriet Ängöl i Kalmar.

Förslaget om differentierad alkoholskatt har också väckt brett intresse bland flera andra riksdagspartier. När den allmänna motionstiden i Riksdagen avslutades den 5 oktober hade hela sju riksdagsmotioner på ämnet kommit in och bland avsändare märktes såväl moderater, som socialdemokrater, centerpartister och sverigedemokrater.

Det är väldigt positivt att frågan uppmärksammas från olika håll i politiken, det ger ett kvitto på att frågan varken är kontroversiell eller ideologisk. Alla partier vill såklart att småföretagare och verksamheter på landsbygden ska få en enklare och mer realistisk vardag, avslutar Ayla Yavuzalp.

Läs mer om differentierad alkoholskatt på Sveriges Oberoende Bryggeriers hemsida: www.oberoendebryggerier.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.