Nordisk klassiker i kombination med modern öl

I ett experiment som förenar traditionen av glögg med hantverket bakom ölbryggning presenteras Gölgg – en unik dryck som förnyar julens smaker. Vi har haft äran att prata med Jonas Bergquist från Solna Bryggeri, en av skaparna bakom denna sensation, för att få en inblick i deras kreativa process.

Inspiration och koncept

Gölgg började som en idé i köket hos en passionerad glöggälskare som fann traditionell glögg för söt.
”Jag har i många år gjort olika typer av glögg för eget bruk,” berättar Jonas , vars lekfullhet och nyfikenhet ledde till en ölbaserad glögg. Gölgg skiljer sig från vanlig glögg genom att den bryggs från grunden som en öl, vilket ger en unik smakprofil.

Solna bryggeri testar sin skapelse. Från vänster: Peter Bohmelin, Jonas Bergquist, Simon Runelind. Bild: Solna bryggeri

Den kreativa bryggprocessen

Gölgg görs genom en traditionell ölbryggningsprocess, men med en kreativ twist. Till skillnad från att bara blanda färdig öl med kryddor, börjar Gölgg sitt liv som en helt ny öl. Den kombinerar klassiska julkryddor som kanel, kardemumma och nejlikor med ölens robusta karaktär. Resultatet är en ”söt, icke-kolsyrad” dryck fylld med julkänsla.

Smakprofil och användning

Gölgg är tänkt att drickas i små koppar, varm eller kall, och anses mer som en självständig dryck än en matdryck. Den bjuder på en julig smak med toner av traditionella julkryddor.
”Det är inte en matdryck som vi ser det,” förklarar Jonas. ”Man dricker den precis som man dricker glögg idag.”

Mottagande och framtid

Mottagandet av Gölgg har varit överväldigande positivt, med snabbt slutsålda första batcher. Ett intressant tillägg till dess framgång är att den kända profilen Edward Blom testade Gölgg på sin YouTube-kanal. Blom, känd för sin förkärlek till mat och dryck, beskrev Gölgg som en ”glöggkryddad öl utan tillsatt socker”. Han uppskattade särskilt Gölgg som kall, och noterade att den krävde lite extra arbete för att riktigt komma till sin rätt när den serverades varm. Denna typ av feedback från en respekterad röst inom mat- och dryckeskulturen ger ytterligare tyngd till Gölggs unika ställning på marknaden.

Skaparna ser denna uppmärksamhet som en spännande indikation på Gölggs potential. Med ambitionen att Gölgg blir en del av julens traditionella dryckesutbud, hoppas de att denna unika produkt blir en trend inom mikrobryggeribranschen.
”Vi hoppas verkligen att det blir en trend kommande år,” säger Jonas med entusiasm, och uttrycker en önskan om att Gölgg ska bli en fast del av den svenska jultraditionen.

Visionen framåt

Med Gölgg som en katalysator för kreativitet, ser skaparna fram emot att utforska nya ölsorter. De betonar mikrobryggeribranschens uppfinningsrikedom och experimentlusta.
”Vi har massa annat spännande på G,” avslöjar Jonas, med ett löfte om fler nyskapande ölvarianter i framtiden.

Gölgg är mer än bara en ny ölsort; det är ett uttryck för innovation och kreativitet inom ölbryggning. Det representerar en bro mellan tradition och modernitet, och erbjuder en helt ny upplevelse för ölälskare. Som en symbol för branschens experimentella anda, är Gölgg ett lysande exempel på hur traditionella gränser kan tänjas för att skapa något verkligen unikt.

Mer om Gölgg hittas här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.