Ölstilar

Inom ölvärlden finns det många olika stilar som skiljer sig mycket mellan varandra när det kommer till smak och doft. Det finns ingen dryck som har ett så brett spektra i olika typer och stilar som just öl. Det kan vara beska, fruktiga, knäckiga, chokladiga, alkoholvärmande, söta, torra, salta, syrliga och funkiga toner.

För att hålla dem isär delas öl in i olika ölstilar och här nedan hittar du en lista på de stilar du troligtvis kommer att stöta på när du köper öl.

Altbier – En tysk ölstil som härstammar från den tyska staden Düsseldorf.
Den är rödbrun till svart i färgen och har en mycket besk och jordig karaktär med en ton av karamell och knäck.

Amerikansk Pale Ale (APA) – Ale brygd på pale ale malt, möjligtvis med en liten gnutta karamellmalt. Fruktig och aromatisk med tydliga drag av citrus och tropisk frukt. Alkoholhalten brukar ligga på 4–5 volymprocent.

Barley wine – Maltig och alkoholstark ale med rötter i både Storbritannien
och USA. Britternas brukar vara maltiga medan amerikanarnas har stor karaktär både av humle och knäckig malt. Alkoholhalten är sällan under 9 volymprocent.

Belgisk pale ale – Den kan vara allt från halmgul till rödbrun där fokus främst ligger på maltigheten. I dag har dock en del moderna bryggerier i Belgien valt att tillsätta rejäla mängder humle i de ljusa varianterna. Alkoholhalten ligger runt 5–6 volymprocent, och den säregna belgiska jäststammen ger en fruktig (estrig) och kryddig (fenolisk) karaktär.

Belgisk wit – Belgisk veteöl kallas för wit och bryggs på stora mängder omältat vete. Men det som gör den unik är kryddningen som består av koriander och pomerans och det är i synnerhet koriandern som sätter smaken. Det är i regel en fräsch och frisk öl.

Berliner weisse – Syrligt veteöl som får sin syra av att man tillsätter mjölksyrebakterier eller sänker pH:et i mäsken. Härstammar från Berlin och fanns länge i princip bara där men i början av 2010-talet blev det en mycket populär stil i Florida, USA och i dag bryggs den av flera mikrobryggerier runt om i världen. Den är ofta smaksatt och det är ganska ovanligt att hitta en ren berliner weisse. Originalet från Berlin serveras tillsammans med koncentrerad saft som man själv blandar i. Alkoholhalten ligger mellan 3–5 volymprocent.

Bière de garde – Man kan säga att bière de garde är fransmännens motsvarighet till belgarnas saison. Ölen innehåller inte mycket humle utan det är den värmande alkoholen och ljusa malten som står för den brödiga smaken. Påminner lite om tysk bock.

Bitter – Tveklöst det vanligaste ölet i Storbritannien. Till skillnad från namnet så är en bitter inte särskilt besk utan den är snarare knäckigt maltig med en balanserad och örtig humlekaraktär. Färgen kan vara allt från lejongul till mörkt kopparfärgad. Alkoholstyrkan ligger på allt mellan 3,5–5 volymprocent.

Blonde – En något förvirrande stilbeteckning som ibland enbart används för att påvisa att ölet är ljust. En riktig blonde är tämligen lagerlik i karaktär men på grund av den belgiska jäststammen som används så får den en kryddig och fruktig karaktär som ibland kan dra åt kryddnejlka och skumbanan. Men ibland kan öl som heter blonde vara välhumlade och då används namnet enbart för att påvisa att ölet är ljust. Med andra ord kan man inte riktigt lita på stilbeteckningen.

Bock – Bock är tyskt lageröl som skapades i Einbeck på 1300-talet och är känd för sin kraftigt brödiga maltighet. En bock är i regel minst 6,5 volymprocent och sträcker sig upp till runt 7,5 volymprocent. Den kan både vara ljus eller mörk, där de mörka har mer rostade toner.

Brown ale – En av de äldsta ölstilarna som finns i dag och fick sitt namn efter den rostade maltsorten brown malt. Kan vara allt från kopparfärgad till rödbrun till färgen. Kan vara både knäckigt karamellig och så rostad att det nästan påminner om en porter. Det finns även amerikanska varianter med tydligare humlekaraktär, men fortfarande med knäckig maltbas.

Bruin – Som en mörkare variant av blonde, som finns beskriven tidigare. Även denna är lagerlik i sin karaktär men betydligt kryddigare och fruktigare. Används även som ett sätt att beskriva färgen på öl, snarare än stil.

Böhmisk (Tjeckisk) pilsner – Tjeckisk lager som är anfadern till det första ljusa lagerölet vilket skapades år 1842. En böhmisk pilsner är inte lika utjäst som en tysk pils vilket gör att man får en eftersmak av smörkola, så kallad diacetyl.

California common och cream ale – En udda ölstil från Kalifornien som även går under namnet steam beer. Detta är en hybrid mellan ale och lager då man jäser med en lagerjäst i rumstemperatur. Humlekaraktären är viktig men ska vara fint balanserad med malten. Gyllengul till kopparfärgad. Cream ale är också en amerikansk ölstil, men alltid ljus som en vanlig lageröl. Detta är också en hybrid men här är det istället en alejäst som har jäst kallt, eller åtminstone svalt.

Černé och tmavé – Varianter av mörk tjeckisk lager där den första är torr och stram medan den andra är söt och fyllig. Tmavé är i regel lite alkoholsvagare.