
Serveringstemperaturer för öl
Vilken är den mest optimala serveringstemperaturen för öl?
Förmodligen skulle du få väldigt olika svar beroende på vem du frågar.
Självklart är det upp till var och en att välja den temperatur man tycker passar bäst för sitt eget smaksinne men det finns vissa temperaturer för olika stilar för att göra ölupplevelsen till den mest optimala.

Generellt kan man säga att ljus öl skall serveras svalare medan mörkare öl bör serveras med något högre temperatur. Man kan även säga att maltfokuserad öl vinner på en högre serveringstemperatur.
Många mörka öl har dessutom en viss sötma och kan därmed vinna något ytterligare på att komma upp lite i temperatur.
Mycket dofter och smaker träder fram mycket tydligare vid högre temperatur och för att träna sitt doft- och smaksinne är ett förslag att servera ett öl något svalare för att sedan låta den komma upp i temperatur.
På etiketter idag anger väldigt många bryggerier en föreslagen serveringstemperatur vilket kan vara ett bra riktvärde när man provar ölet första gången.

Nedan hittar ni våra förslag på serveringstemperaturer för olika ölstilar:
Veteöl & belgisk wit – 6-8 °C
Syrlig öl (t. ex: Lambik, Gueuze, Berliner weisse) – 6-10 °C
Ljus lageröl (t. ex: Pilsner, Helles, IPL) – 8–10 °C
Ljus ale (t. ex: IPA, Tripel, Blonde, Saison) – 8–10 °C
Mörk lageröl (t. ex: Dunkel, Dubbelbock, Scwarzbier) – 10–12 °C
Mörk ale (t. ex: Belgisk dubbel, Brown Ale, Quadrupel, Barley Wine, Old Ale) – 10–14 °C
Porter & stout (t. ex: Dry Porter/Stout, Imperial Porter/Stout) – 12–16 °C


