Nonallco.se – Din guide till alkoholfria öl

För cirka ett år sedan uppmärksammade vi alkoholfri öl här på Ölvärlden (läs mer här) och testade då igenom de mest intressanta ölen som fanns på Systembolaget.

Sedan dess har mycket hänt och antalet alkoholfria öl har bara blivit fler och populärare.

En som uppmärksammat detta är Petur Olafsson som för några månader startade upp en sajt, helt dedikerad till alkoholfri öl.

Det är minst sagt en genomarbetad sida med snygg design och lätt navigation. Dessutom har Petur har lagt mycket fokus på sociala medier som han arbetar aktivt med.

Vi blev nyfikna och tog ett snack med Petur för att veta mer kring bakgrunden och hans visioner kring Nonallco.se

Petur Olafsson har skapat Sveriges första sajt dedikerad till alkoholfri öl
Foto: Lucas Eliasson / www.pictureperfectvisuals.se

En sajt med alkoholfri öl, det måste väl ändå vara Sveriges första?
Jag tror att Nonallco är Sveriges enda webbguide dedikerad till enbart alkoholfritt. Det finns instagramkonton och ölbloggar som skriver mycket om alkoholfritt eller folköl, men vad jag  vet är det ingen som enbart fokuserar på öl under 0,5 procent.

Hur kom du på den här briljanta idén?
Jag har ju länga haft ett stort ölintresse och varit engagerad i ölvärlden. Men allt ölprovande bidrog också till ett expanderande midjemått och riktigt dålig fysisk form, jag vägde för mycket och motionerade för litet. Så vid årsskiftet bestämde jag mig för att ta tag i min vikt och min hälsa. Första steget var att drastiskt minska mitt alkoholintag.

Att prova öl är ett intresse men också ett extraknäck, så ibland måste jag fortfarande dricka starköl. Men på fritiden dricker jag numera väldigt sällan och när jag gör det så har jag bytt till alkoholfri bärs. Då upptäckte jag också att utbudet av alkoholfri öl vuxit rekordsnabbt och kvaliteten ökat rejält de senaste åren. 

När jag lade om livsstil så började jag också studera informationen om ölet lite mer noggrannt; ingredienser, kalorier, sockerhalt och tillsatser. Men när jag googlade så tyckte jag att det var svårt att hitta fakta – vilka alkoholfria öl som finns att köpa, öl i olika stilar, var man kan köpa dem, vad de innehåller, näringsinnehåll med mera. 

Plus att kvaliteten på alkoholfri öl kan vara variera stort – betydligt mer än för starköl – så det kan vara en chansning att prova nya öl. Men ölnördarna tenderar inte att skriva så mycket om alkoholfri öl på Untappd och Ratebeer. Om de skriver något, så är det ofta mest i form av sågningar. Dyrkar man pastry stouts och dubbel IPA, så älskar man förmodligen inte Clausthaler Lemon liksom. 

Jag saknade därför mer nyanserade bedömningar och texter om alkoholfria öl, gärna i kombination med fakta om näringsinnehåll.

Samtidigt som jag såg att det finns en brist på information, så noterade jag också ett kraftigt ökat intresse för alkoholfri öl från konsumenter bryggerier och restaurangbranschen. Där fanns alltså ett tydligt behov att fylla.

Den insikten i kombination med att jag fick lite tid över under epidemin, gjorde att jag valde att dra igång Nonallco-projektet i somras. Jag provade alkoholfri öl, skrev, designade och byggde sajten från mars till augusti och lanserade den lagom till Sober October.

För mig handlar alkoholfri öl mycket om motivation – att kunna göra hälsosammare val utan att behöva gå miste om den goda smaken av öl. Det här projektet är därför en del av min hälsoresa. När jag kunde byta livsstil utan att behöva skippa ölen lyckades jag går ner 60 kilo på åtta månader.

Petur lyfter fram Lucky Saint från Big Drop Brewing som en av de öl fler borde upptäcka
Foto: Lucas Eliasson / www.pictureperfectvisuals.se

Hur har Nonallco tagits emot?
Intresset har varit stort från start. Följarna social media ökar stadigt för var dag och trafiken på webbplatsen har legat på en hyfsad nivå från start. Jag får meddelanden och mejl med hejarop, frågor och förfrågningar om olika saker hela tiden. Många i dryckesbranschen har noterat att jag startat och varit väldigt positiva och säger att detta ligger helt i linje med deras satsningar för framtiden. 

Som jag förstått det rätt så har du en bakgrund i ölvärlden?
Jag har varit intresserad av öl i nästan tjugo år, framförallt med inspiration och guidning av min näre vän Fredrik Berggren. Han odlade ett sjukligt stort intresse för öl långt innan det ens fanns craft beer-kultur i Sverige och har en tendens att förmedla kunskap om hantverket och produkterna på ett sätt som gör folk nyfikna. Lite av den där entusiasmen och kunskapen har smittat av sig på mig genom åren. 

Det ledde så småningom fram till att vi drog igång GBG Beer Week i Göteborg, en vårvecka med ölevents i staden Göteborg. Numera skriver och tipsar vi också regelbundet om öl i Mitt Kök Expressen och Allt om Vin.

Urval av öl som testats på Nonallco.se

Vad är dina ambitioner/visioner med Nonallco?
Min ambition med Nonallco är att vara en heltäckande webbguide till alla alkoholfria öl som finns att köpa i Sverige – vare sig det är på Systembolaget, i dagligvaruhandeln eller på nätet. 

Men Nonallco ska också vara ett forum för nyheter och kunskap om alkoholfri öl. Vi kommer att skriva om hur alkoholfri öl hör ihop med hälsa, träning, graviditet med mera – vi ska inspirera och informera. 

Sajten riktar sig inte bara till ölnördar, utan jag vill att Nonallco ska vara mycket bredare än så. Därför försöker jag skriva på ett sätt som alla kan förstå, utan att nödvändigtvis ha förkunskaper om öl. Men också vara lite mer personlig än jag är när jag till exempel skriver i Allt om Vin.

Det har varit kul att dra igång nonallco.se. Målet har varit att inspirera både mig själv och andra att göra mer hälsosamma val. Vi kommer nu fylla på med ännu fler alkoholfria öl och jag har massor av idéer om sajten ska utvecklas i framtiden.

Alkoholfri öl utvecklas ständigt, tror du någonsin alkoholfri öl kommer att kunna närma sig och kunna jämföras med alkoholhaltig öl?
Jag tror att många alkoholfria öl redan nu kan jämföras med alkoholhaltig öl. 

Kvaliteten är visserligen avsevärt mer varierad än för alkoholhaltig öl, dalarna är bråddjupa i jämförelse med topparna. Men vissa av de bästa alkoholfria ölen är redan idag jämförbara med bra starköl. Och utvecklingen kommer att rusa framåt när det gäller utrustning, processer, och råvaror. Men framförallt kommer bryggarnas kunskaper om hur man brygger alkoholfritt öka i takt med att efterfrågan ökar.

Tyvärr sejfar många bryggerier med alkoholfria lageröl. Det är naturligtvis mindre riskfyllt rent ekonomiskt att brygga en lager, men det är samtidigt den klart svåraste stilen att lyckas med. Möjligheterna att få fram smakrika, fylliga och balanserade alkoholfria öl är störst när det gäller IPA, suröl, ale och fruktöl – det ser jag redan nu när jag bara provat igenom cirka åttio öl. 

Alkoholen är en smakbärare som bär fram andra aromer och när alkoholen försvinner så måste man kompensera det på något sätt. Då finns det större utrymme att skapa smakkomplexitet i andra stilar än lager – när man mer fritt kan laborera med humlen och malten eller använda andra smaktillsatser som frukt eller bär, så ökar också chanserna att man får fram en intressant slutprodukt.

Att skapa en bra alkoholfri öl är bland det svåraste man kan göra. I framtiden tror jag därför att många som vill bedöma en bryggares skicklighet kommer kolla hur väl hon eller han lyckas med sina alkoholfria öl.

Vi önskar dig ett stort lycka till med Nonallco och vill så klart bjuda våra läsare på dina tre bästa alkoholfria öltips, vilka blir det och varför?
Egentligen vill jag inte ge några tips eftersom jag tycker att alla istället ska gå in på sajten och ta del av all matig information.

Men eftersom du frågar så snällt så kommer här tre snabba tips. 

Inte de bästa nödvändigtvis, men tre bra alkoholfri öl som fler borde upptäcka. Kompletta motiveringar finns på nonallco.se

Lucky Saint
Fantastisk engelsk alkoholfri lager som fler borde upptäcka. Kontraktsbryggs i lagerns förlovade hemtrakter – Bayern. Torr, lite högre beska med en örtig humleprofil, brödig nästan lite gräddig maltighet och lätta inslag av citrus. 

S:t Eriks Stadens Glutenfri IPA
Bästa ölet på kombinera alkoholfritt och glutenfritt. Smakar som en session-IPA med amerikanskt humlesurr som genomgående tema. Snyggt!

Mariestad Strong Ale 
Det hånades när det lanserades och det kan jag förstå med tanke på namnet. Men faktum är att detta är det mest hardcore jag hittills provat när det gäller alkoholfritt. Helt galet att Spendrups skapat den här okommersiella produkten och att de dessutom saluför den i storflaska. Inte ens Omnipollo skulle våga sig på något så här udda i den alkoholfria genren.

Ni hittar sajten här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.