Ölprovning: En svensk ölresa

En av mina sysselsättningar är att hålla ölprovningar. Ett uppdrag som är otroligt givande och väldigt varierande. Jag håller väldigt ofta olika typer av provningar beroende på vilka önskemål som finns hos kunden.

För några veckor sedan höll jag en ölprovning där jag själv valt temat vilket var ”En svensk ölresa”. Jag har en stor förkärlek till just svensk öl och har följt de svenska bryggeriernas utveckling sedan 2008.

Det finns ju väldigt mycket svensk öl att välja på och det kan ibland vara svårt att sätta ihop en egen provning och veta i vilken ordning man skall prova de olika ölen. Därför tänkte jag dela med mig av just denna svenska ölresan där jag valt bryggerier som varit otroligt viktiga för den moderna svenska öl-scenen. Detta i kombination med olika stilar i en bra följd att prova.

Lista till samtliga öl hos Systembolaget

Oppigårds Bryggeri – Golden Ale – 5,2% – Golden ale

Inte många som på något sätt stått vid ölhyllan kan ha missat någon av deras produkter. Oppigårds har funnits sedan början av 2000-talet och grundades av Björn Falkeström hemma på gården som varit i släktens ägo sedan 1700-talet.

Just Golden Ale är det första ölet de skapade och har hängt med sedan dess. Inspirerat av en resa till de brittiska öarna är detta ett välbalanserat öl med inslag av jordighet, örter och citrus.

Länk till Systembolaget

Bedarö Bitter – Nynäshamns Ångbryggeri – 4,5% – Engelsk pale ale

Just Bedarö är självskriven att omnämnas i en svensk ölresa. En av mina absoluta favoriter samt ett öl som inte smakar som något annat. Nynäshamn är dessutom ett av Sveriges första mikrobryggerier som startade på 90-talet och just denna öl var den första som man började producera kontinuerligt.

Ett friskt, fruktigt och torrt öl med lite kryddighet som passar till väldigt många olika tillfällen.

Länk till Systembolaget

Brekeriet – Purple Rain – 5,3% – Berliner Weisse

2012 startade tre skånska bröder ett bryggeri med fokus på just syrlig öl där man jäste med brettanomycesjäst. Vid denna tid fanns det inget annat svenskt bryggeri som nischat sig mot enbart vildjäst. Christian, Andre och Fredrik har lyckats skapa en framgångssaga och Brekeriet är numera ett välkänt namn i hela ölvärlden.

Purple Rain är en väldigt fruktig en Berliner Weisse, jäst med svarta vinbär och passionsfrukt tillsammans med laktobaciller och brettanomycesjäst.

Länk till Systembolaget

O/O Brewing – Narangi – 6,8% – NEIPA

2013 startade vännerna Olle och Olof Göteborgsbaserade O/O. Till en början av 2014 bryggde de hos Stigbergets för att några år senare starta ett eget bryggeri. Olle som vid denna tiden var bryggare hade tidigare arbetat för just Stigbergets och där var han med och tog fram succéölet ”GBG Beer Week 2016”. Något som blev hyllat i såväl Sverige som internationellt.

Narangi är ett öl i samma stil, det vill säga New England IPA. Ett väldigt fruktigt öl som fått rejäla doser humle med smak av bland annat apelsin och grape.

Länk till Systembolaget

Närke Kulturbryggeri – Korn-vins Ale – 9% – Barley Wine

Närke Kulturbryggeri startades av paret Berith och Håge i början av 2000-talet och fick internationell succé med sin Stormaktsporter som fortfarande ligger som tvåa över världens högsta rankade öl på RateBeer. De brygger en hel del traditionella stilar och väldigt ofta använder man även kryddningar från naturen (t. ex. barr, honung) men även rök är förekommande i flera av deras öl.

Korn-vins Ale är en tolkning av det engelska namnet för stilen som är barley wine vilket direktöversatt är just kornvin. Just detta öl har inslag av torkad frukt (dadlar/fikon), choklad och viss sötma.

Länk till Systembolaget

Dugges – Big Idjit – 12% – Imperial Stout

Dugges startades tidigt 2000-tal av Mikael Dugge Engström som av en slump halkade in i Ölvärlden och bestämde sig för att starta ett bryggeri. Ett av de första ölen man skapade var Avenyn Ale i stilen American Pale Ale som på denna tiden blev väldigt uppmärksammat.

Ett annat öl som fick uppmärksamhet var Idjit! Man bestämde sig då för att göra något ännu starkare vilket resulterade i Big Idjit! En imperial stout på 12% med rostade toner inslag av choklad, kaffe och lite lakrits.

Länk till Systembolaget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.