Reportage: Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration 2020

I helgen var det dags för den första upplagan av Mikkeller Baghaven Wild Ale Celebration, ett festivalnamn som inte är helt lätt att uttala och få till i rätt ordning. Festivalen pågick i två dagar och anordnas ute på Refshaleøen, ett historiskt område som tidigare präglats av varvsindustri.

På just denna ö som numera är sammansatt med stadsdelen Amager har det växt fram en helt ny kultur de senaste åren och framför allt inom mat och dryck. Här kan man på sommaren även besöka ”Reffen”, ett område med fokus på just mat i härlig ”streetfood-anda”.

På Refshaleøen återfinns även Mikkeller Baghaven där man producerar spontanjäst öl och i samma lokaler har man även sitt eget tap-room inte alls långt från där festivalen ägde rum.

Peter M Eronson, Olle Andersson (O/O Brewing) och Jonas Gustavsson (Morgondagens)

Festivalen startade redan på fredagen och flertalet bryggerier från hela ölvärlden fanns representerade för att servera sina vildgästa drycker.

Jag åkte ner på lördagen och dök upp vid 14-tiden, cirka två timmar efter öppningen. Som väntat hade lokalen fyllts på med flera surölsfantaster som nu hade drygt två timmar på sig innan pausen på en timme.

Vi hade ”dubbel-pass” och valde att besöka just nämnda Baghaven i pausen för att sedan bege oss tillbaka vid 17.00. Därefter fortsatte festligheterna till klockan 21.00 efterföljt av efterfest med fri entré.

Hur upplevdes då denna första upplaga?

Lokalen som vi befann oss i var helt fantastisk och passade som handen i handsken för konceptet. Man hade verkligen lyckats att skapa en atmosfär genom bra belysning och gröna växtligheter i den annars väldigt ruffa lokalen.

Jag upplevde det stundtals något kallt i lokalen. Framför allt under första passet. Under andra passet kändes det som att lokalen fylldes upp med betydligt mer personer vilket också bidrog till att det upplevdes varmare. Dock så blev ju rymligheten något sämre och stundtals tyckte jag att det var alldeles för trångt.

Ett trevligt inslag var att man även valde att servera Ramen, en japansk nudelsoppa. Utöver detta fanns det även en plats för Mikkellers egen choklad och två platser där det serverades riktigt bra kaffe.

Fanns det någon bra öl då?

Visst fanns det god öl, i massor. Inför de festivaler jag besöker nu för tiden kollar jag allt mer sällan upp vad som skall serveras. På något sätt blir det mer avslappnat att inte känna måsten för vad man bör dricka och inte dricka.

De mest eftertraktade ölen serverade förmodligen Bokke och Hill Farmstead. Just Hill Farmstead fick jag möjlighet att smaka ett flertal ifrån och jag förstår varför de är så högt rankade som de faktiskt är. Dessutom stod legendaren Shaun Hill i egen hög person bakom bordet och serverade och han visade sig även vara väldigt trevlig och tog sig tid att prata lite med oss senare på kvällen utanför Fermentoren i centrala Köpenhamn.

Shaun Hill från Hill Farmstead

Jag lät mig även testa cider från Æblerov som var riktigt bra. Hos Juguetes Perdidos från Argentina lyckades jag hitta fatlagrad Gose Bock, riktigt gott!

Juguetes Perdidos

Det fanns så klart väldigt mycket annat gott också men efter några timmar kände jag mig väldigt mätt på just spontanjäst. Därför fick det bli rauchbier och brown ale på Fermentoren senare på kvällen.

Summa summarum så tycker jag att det var en trevlig festival och ett bra upplägg. Tyvärr så blev det något för trångt på andra passet vilket jag hoppas man ser över till nästa år.

Här nedan kan ni hitta flera foton tagna från båda passen.

Mikkel Borg Bjergsø
Raf från Bokke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.