Alkoholfri öl: Freak Kriek

Denna spännande pjäsen dök upp så sent som i september förra året. För mig ett tämligen okänt finskt fantombryggeri i ölvärlden som brygger sitt öl hos De Proef i Belgien. Så här står det om dem på Systembolagets hemsida:

”Bryggeriet The Flying Dutchman ligger i Finland. Företaget är ett så kallat fantombryggeri, vilket innebär att de inte har ett eget bryggverk, utan brygger sin öl hos andra bryggerier. Denna öl är bryggd hos De Proef Brouwerij i Belgien. Bryggmästare är Ronald de Waal.”

För egen del tycker jag det lät spännande att man väljer att tolka en kriek som i sig är en syrlig öl där man tillsatt körsbär. Detta har man alltså gjort fast i en alkoholfri tappning. Faktum är att jag tycker det är väldigt intressant att göra då kriek i sig har stort fokus på just körsbär och inte alkohol som smakbärare.

Freak Kriek från The Flying Dutchman

I doften har den tydliga toner av torkade röda bär (tänk typ tranbär eller lingon), finns även toner av körsbär och hallon.
Smaken är fyllig och påminner till viss del om saft men har inte den där sötman på slutet utan är istället torr och syrlig. Finns även en hel del körsbärstoner.

Summa summarum så tycker jag det här ett riktigt bra drag att göra en alkoholfri öl i stilen kriek. Mycket gott och stor munkänsla och man glömmer stundtals bort att den är helt alkoholfri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.