Vild Lilac – Brekeriet

Brekeriet är ett bryggeri som jag följt sedan starten 2012. Faktum är att jag började följa dem ännu tidigare då de till en början startade som en import-firma. Minns med glädje att de bland annat försåg oss svenskar med Früh Kölsch. Ett mycket gott öl som var återkommande i mitt kylskåp.

Importen har dock bröderna Ek lagt på hyllan och satsar fullt ut på sina egenproducerade öl som har tagit dem långt utanför Sveriges gränser.

Brekeriet är ett internationellt hyllat bryggeri i som ofta syns på festivaler runt om i ölvärlden. Då de startade sin verksamhet i Sverige var de helt ensamma om att uteslutande arbeta med vildjäst.

När de flyttade till nya lokaler för några år sedan började de även utveckla något som de kallar en ”Vild”-serie. En serie olika öl som lagrats på fat i minst ett år och sedan släpps till försäljning.

Så här beskriver de serien på sin hemsida:
”In the Vild series you find beers that are fermented with mixed bacteria cultures in oak barrels for at least a year. They all come in 375mL bottles with a wine cork and a cap. The label design also differs a lot from our core beers with its characteristic hand on the label.”

Brekeriet – Vild Lilac

Dessa öl har lagrats på olika fat eller har olika typer av smaksättningar och det som är gemensamt för Brekeriets öl är att de alltid är smaksatta med naturliga råvaror (idag finns det nämligen mycket kemiskt framställda smaksättningar i olika öl).

I denna serie har jag samlat på mig ett antal olika öl och bland annat Lilac. Ett öl smaksatt med syrénblommor. Eftersom jag vet att frukt och dylikt tendera att tappa lite så blev jag väldigt nyfiken på att prova just denna som släpptes på Systembolaget i september 2009.

Doften är väldigt ”brettig”, stall, hästfilt och en del citrus. Det som blir intressant med denna i smaken är att jag tycker att det smakar en hel del viol tillsammans med en härlig syra. Då jag inte provat det färskt så vet jag inte alls hur det smakade men jag tycker att det utvecklats positivt och ”viol-smaken” har skapats av syrénblommorna. Mycket gott!

Just Lilac verka vara helt slut men det finns ju flera andra goda öl från Vild-serien att prova, ni hittar dem här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.