Stone Scorpion Bowl IPA

Det fanns en tid då IPA inte var ”hazy” och inte hade en palett av smaker med bland annat passionsfrukt, mango, papaya, ananas eller med ett annat ord som flitigt används: ”humlejuice”.

När jag 2008 upptäckte ölvärlden var IPA på uppgång (vilket det fortfarande är) men dåtidens IPA smakade inte riktigt som den vi är vana vid idag. Idag finns New England IPA, en ölstil som förkortas NEIPA och som kom till i USA och kan beskrivas som grumligt och humligt. Att den är grumlig är väl egentligen inget man vill uppnå men det har blivit så eftersom det tillsätts väldigt stora mängder humle efter koket. Ofta tillsätts ingen bittergiva alls för att få en svag beska.

Hur som helst. När jag började intressera mig för öl så drack jag en hel del IPA och då bland annat Brewdog Punk IPA, Sierra Nevada Torpedo Extra IPA, Modus Hoperandi men framför allt blev jag väldigt besatt av Jaipur från Thornbridge. På den svenska sidan var det väldigt glest jämfört med idag. Det som fanns drog möjligen mer åt engelsk IPA. Inte alls lika mycket tropisk frukt som den amerikanska. Jag vill minnas att Oceanbryggeriet, Jämtlands Bryggeri och Ölands Gårdsbryggeri tillhörde de som tillverkade någon typ av IPA.

När jag i veckan besökte Systembolaget så chansade jag och köpte ett öl från Stone. Ett bryggeri som jag väldigt sällan köper något öl från men nu gjorde jag en chansning som gick hem!

Detta öl får mig att minnas hur det var förr. Ett humlat öl med en härlig maltsötma och de där ”klibbiga” marmeladtonerna som jag fullkomligt älskar. Påminner lite om Modus Hoperandi, ett öl som än idag finns kvar på hyllorna och som ibland får agera ”husöl”.

Jag rekommenderar verkligen Scorpion Bowl IPA från Stone och för er som vill prova IPA ”från den gamla skolan”, spring och köp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.