MBCC 2019

Fler foton längst ner i inlägget.

Nionde upplagan av Mikkeller Beer Celebration Copenhagen har nyss avslutats och även i år kan man konstatera att succén blev ett faktum.

Festivalen hyllas av ölintresserade människor som reser från hela världen för att få uppleva stämning och god öl i Øksnehallen, lokalen som 1910 huserade nötkreatur men som nu mera används till större event och denna helg i maj istället inrymmer bryggerier av yppersta världsklass.

Insläppet gick väldigt smidigt

För egen del som bor i Småland så är det fantastiskt att kunna kliva på tåget i Alvesta klockan 07.20 och stiga av tåget i Köpenhamn 09.48 för att sedan gå en fem minuter lång promenad och in på en av världens största ölfestivaler.

I år hade jag bestämt mig för att endast besöka fredagens första pass (gula) och jag kan med facit i hand tycka att det är lagom. Det finns otroligt mycket öl och det är omöjligt att ens prova i närheten av allt det som serveras.

För 746 svenska kronor får man entré till passet och sedan är det helt kostnadsfritt att dricka öl på plats.

Väl på plats så var det lång kö inför öppningen klockan 10.00 men den försvann väldigt fort och strax efter insläppet så var samtliga inne. Det märks att man genomfört denna festival tidigare.

Väl inne i lokalen så möts man av ett hav av människor och runt om står bryggerier uppställda med sina montrar med den gemensamma nämnaren att man i de allra flesta fall har två öl var att servera. När första passet är slut så byts dessa ut mot två andra öl. Så även på lördagen.

Folk köade länge innan insläppet

I år hade jag inte gjort någon större djupdykning av vad som skulle konsumeras utan jag tog det lugnt och letade lite udda ölstilar. Det som gör det ännu mer unikt är att mycket av de öl som serveras finns bara här denna helg.

Jag tycker personligen att det finns en fantastiskt härlig stämning under MBCC och folk är otroligt vänliga. Människomöten med personer från andra länder gör att ölen ”nästan” blir sekundär. Det är så otroligt trevligt att träffa andra människor, samtala och diskutera samtidigt som man avnjuter 5 centiliter öl. Man inser att öl förenar människor, på denna festival träffar man människor från hela världen, yngre och äldre, män och kvinnor, ölnördar och nyfikna. Det är så otroligt stort spann av människor.

Personer från den kända Facebook-gruppen Öl & Kakel

Det fanns så klart mycket god öl att dricka och jag kanske provade ett 30-tal olika öl innan första passet tog slut vid 14.00.

Men det vara inte bara öl som provades, det fanns dessutom en riktigt god ostbricka och kaffe från alltid lika fantastiska Koppi.

Nog så tyckte jag att en Wit, några pilsner, en kaffestout och en plain saison var bland det bästa jag drack. Mina smaklökar har förändrats de senaste åren och jag uppskattar verkligen rena och enkla smaker mer än triple IPA, fatlagrad stout och syrliga öl med frukter.

Att Mikkel (grundare av Mikkeller) har en förkärlek till lager uppmärksammades också då bland annat Gaffel Kölsch fanns på plats för att servera öl. Deras collab Viking var också en av höjdarna på plats. En otroligt maltig öl.

Gaffel Kölsch var en välbesökt monter på festivalen
Viking Kölsch var det många som ville prova

Mikkel som för övrigt gav mig en kort pratstund berättade att festivalen firar 10 år nästa år och har stora planer. Var på jag frågade honom när Orval kommer (Mikkels eget favoritöl) så svarade han att det blir när munkarna kan komma loss och tro mig, är det någon som skulle kunna lösa detta så är det nog Mikkel.

På plats fanns nämligen bland annat ett bryggeri från Nordkorea, ett land som de flesta förmodligen inte druckit öl från. Kön till deras monter ringlande sig nästan lika lång som de populära Bokkereyder och Omnipollo.

Nordkoreanska bryggerier få ses som någon väldigt ovanligt på festivaler runt om i världen

Precis som de tidigare festivaler jag besökt (2014 och 2017) så var det väldigt hög kvalité på allt och på MBCC kan allt hända. Helt plötsligt dyker nämligen en serveringsvagn från ett flygplan upp med en flygvärdinna som serverar Mikkellers samarbeten med SAS. Mikkel själv kommer då från ingenstans och tar över vagnen för tre meters färd framåt och serverar då bland annat undertecknad en fantastiskt god blåbärslambic.

Mikkel passade på att köra serveringsvagnen och servera nyfikna besökare

Dagen avslutades med ett besök på Øl & Brød som kommer i ett senare inlägg.


Marcus och Johan från Brewski var lika glada som vanligt
Rasmus från videobloggen Stor & Stark blev något sen till festivalen men var lika glad för det
Omnipollo var lika välbesökt som alltid, självklart fanns det öl toppad med glass
Gott kaffe från Sverige fanns det
Lukas från Stigbergets passade på att mingla lite
Undertecknad tillsammans med Jonas från Morgondagens/Wizard
Kända bryggare från Skåne samlade på en bild
Johan från Brewski passade på att ta ett foto på undertecknad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.