Klassiker: Bedarö Bitter

Det finns ett flertal olika öl som jag gärna vill lyfta fram och belysa. Dessa öl har inte bara påverkat mig utan de har även varit en viktig del i ölutvecklingen och det som gör dem ännu mer intressanta är att de har en historia.

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri är ett öl som dök upp tidigt när mitt ölintresse startade. Bryggeriet producerade sitt första öl redan på 90-talet och är ett av de svenska mikrobryggerier som varit med längst i ölvärlden.

1997 var det just Bedarö Bitter som var det första ölet de började brygga kontinuerligt och är än idag en av deras mest sålda produkter.

Som alla andra öl från detta bryggeri är de döpta efter platser runt omkring Nynäshamn. Just Bedarön är en ö belägen i Nynäshamns Kommun som numera är sammanvuxen med ön Inre Gården och de skiljs åt av en liten å som rinner mellan öarna.

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri

Mitt första möte med Bedarö Bitter var en fantastisk upplevelse och jag minns och känner även idag att det inte finns något öl jag någonsin smakat som påminner om just Bedarö.

Det har en otroligt krispig kropp som är skapad med malt från det anrika engelska mälteriet Thomas Fawcett, lätt humlade toner av amerikansk humle med en väldigt torr avslutande beska.

Jag har dessutom fått berättat för mig att man i Bedarö använder sig av en speciell husjäst som funnits med hela vägen från början och som förmodligen är en av komponenterna till dess unika och underbart friska smak som inte påminner om något annat öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.