Blindprovning – #1

Vad är en blindprovning tänker kanske du? Jo, det är när man provar något utan att man vet vad det egentligen är.

I ölvärlden är det otroligt lärorikt att genomföra dessa blindprovningar och det är något jag personligen känner att jag skulle vilja lägga mer fokus på.

När jag och Peter M. Eronson skrev vår bok som släpptes våren 2018 (Prova öl – Titta, dofta, smaka) så tillägnade vi ett kapitel åt just blindprovning. Eftersom Peter är certifierad öldomare så lärde han mig en del och jag fick upp ögonen för detta moment som är otroligt betydelsefullt för att lära sig mer men även slå hål på fördomar.

Igår hade jag bestämt mig för att genomföra en blindprovning men ville göra det på ett speciellt sätt. Jag bad nämligen min sambo att köpa 4-5 olika öl, vilka som helst. Hon är inte speciellt insatt i de olika stilar eller öl som finns så jag insåg att det här kunde bli hur som helst. För att göra det ännu svårare så valde jag att ha bindel för att inte kunna se vilken färg ölet hade.

När jag fick första ölet som visade sig vara EPA från Emmaboda Bryggeri
så kände jag en svag humledoft men tyvärr så var det något tokigt med det här exemplaret som möjligen hade en stressad/varm jäsning då det gav toner av bränt gummi. Men jag var väldigt inne på att detta var en APA/IPA av något slag.

Vidare till nästa öl som var en riktigt svår öl. Jag kände tydliga rökiga dofter, nästan som från ett askfat. Den kändes väldigt tunn i smaken så jag gissade på att det var ett rökt bocköl på cirka 5%. Döm av min förvåning då det var Big Drop Milk Stout som dessutom är alkoholfri. Här ser man verkligen vad som kan ske under en blindprovning. Kan tillägga att jag verkligen gillade den här mer och mer.

Tredje ölet hann jag inte dofta mer än en sekund förrän jag utbrast Tropic Thunder från Dugges. Ett öl som jag inte är helt förtjust i men som ändå är läskande med sina 4,5% och syrliga och tydliga toner av multivitamin-juice.

När jag fick in det fjärde ölet så kände jag tydliga toner av humle och alkohol och rejäl beska. I början tyckte jag att den kändes spritig men det lade sig efter en stund. Innan jag såg flaskan så gissade jag på en dubbel-IPA och mycket riktigt så var det Omnipollo Fatamorgana. En modern klassiker i just stilen dubbel-IPA.

Sista ölet hade jag höga förväntningar på och tänk vad min sambo lyckats pricka rätt. Det var kanske en något ”lätt” öl för mig som rökölsfantast men det tog nog bara en sekund innan jag utbrast Aecht Schlenkerla Fastenbier.
Tydliga toner av rökta charkuterier och torkad frukt. Mycket gott!

Det var otroligt kul och lärorikt att genomföra denna typ av provning och jag hoppas fler inspireras till att göra liknande. Det fick förmodligen ett annat utfall än om jag hade bett någon av mina ölälskande vänner hade valt ut 4-5 öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.