Öl som inte smakar ”öl”

Då jag väldigt ofta arrangerar ölprovningar och träffar personer med olika ölintressen får jag ibland reaktionen ”det här smakar ju inte öl”.
Då brukar jag bemöta det med: ”Intressant, hur skulle du säga att öl smakar?”

Väldigt ofta får jag ett svar som jag skulle definiera som en hederlig och vanlig ljus lager.

Detta är inget ovanligt och jag har förståelse för hur man tänker. Det är ju trots allt merparten av all öl som dricks och tillverkas i ölvärlden som smakar precis på detta vis. Inte konstigt att man baserar sina smaklökar på denna typ av ölstil.

Ett av mina favoritöl är denna från Brasserie Dieu du Ciel. Ett rågöl smaksatt med peppar. Många skulle nog inte säga att det ”smakar öl”.

Samtidigt så förklarar jag ofta för personen att öl kan smaka på så många olika vis och har så också gjort i många år.

Beroende på vad man druckit tidigare och känner till i ölvärlden så har man ju också olika referenser.

Jag ser nu dagligen i mina olika flöden hur det diskuteras kring hur trendigt och konstigt en del öl är.

Personligen så föredrar jag för stunden en välgjord lager i tjeckisk eller tysk stil med rena smaker och det är klart att jag också funderar på hur dagens öl ser ut. Det har kommit att bli en hype med att lansera grumlig IPA eller någon annan ölstil smaksatt med godis och konstgjorda aromer. Många tycker förmodligen att detta är helt fantastiskt gott och då är det så klart som så att man skall få tycka det.

Jag brukar återkomma till följande på mina provningar att ett öl består av vatten, malt (ris eller majs kan också förekomma, humle och jäst. Vad man sedan lägger till spelar ingen roll då grunden definiera detta som ett öl.

Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout är en favorit hos många och innehåller bland annat arom av pekannöt för att få fram rätt smak.

Hur som helst så har jag funderat kring dessa öl som kanske inte upplevs som öl men som folk älskar och tror ändå det finns något positivt.

Många kommer från en värld där de dricker industriellt producerad lager som inte smakar speciellt mycket. Sedan upptäcker de dessa ”godisöl” eller disiga New England-ipor och blir helt tokiga och vill utforska mer.

På så sätt kan det ju vara en fantastisk ögonöppnare för många att upptäcka hantverksöl genom att först testa en kanske något udda öl.

Jag skulle inte säga att det finns några rätt eller fel och jag tycker vi bör dricka det vi vill. Samtidigt kan man ju också resonera som så att hade det inte funnits efterfrågan för dessa öl så hade man inte heller kunnat producera denna typ av öl.

Tider förändras och på samma sätt som att det finns de som tycker att 135-film till analoga kameror är ett bättre alternativ än digitala bilder eller att vinyl låter bättre än CD så kommer det alltid att finnas de som hävdar att en klassik tysk lager är bättre än berliner weisse smaksatt med röda ferraribilar.

Med andra ord, drick det du gillar och lägg inte så stort fokus vad andra väljer att dricka. Låt oss förenas tillsammans i ölvärlden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.