
Klassiker: Orval – Den gyllene dalen
Det finns ett flertal olika öl som jag gärna vill lyfta fram och belysa. Dessa öl har inte bara påverkat mig utan de har även varit en viktig del i ölutvecklingen och det som gör dem ännu mer intressanta är att de har en historia.
När mitt intresse för öl väcktes 2008 så inkluderade det även en nyfikenhet av att veta mer kring just det specifika öl jag drack. Man skulle kunna jämföra det dåtidens vinylskivor. Man nöjde sig inte med att lyssna på musiken. Man skapade en helhet genom att sitta med hörlurar och samtidigt titta i det 30×30 cm stora konvolutet.
Detta kan jag idag sakna med dagens ölproduktion. Det lanseras nya öl på löpande band och många av de saknar en historia.
Men det finns undantag även i modern tid även om just Orval som skapades 1931 inte kanske skall inkluderas i denna tidsepok.
Personligen har jag en stark koppling till detta unika öl förpackat i mitt tycke en av ölvärldens mest vackra buteljer.
Orval är det franska namnet för ”gyllene dalen” och skapades av klostret ”Abbaye de Notre-Dame d’Orval” och bryggs idag av Brasserie d’Orval i Belgien.

Det sägs att en grevinna eller prinsessa skall ha tappat en gyllene ring i en sjö belägen vid den nämnda dalen.
Om den skulle komma tillrätta så lovordade hon att tacka Gud genom att bygga ett kloster.
Ringen sägs skall ha kommit upp ur sjön via en forell, något som också den uppmärksamma säkert sett på flaskans etikett.
Det som gör trappistbryggeriet Orval ännu mer intressant är att man endast brygger ett sorts öl och det är just detta karaktärsfulla öl. Få bryggerier i världen har lyckats med den konsten. Att just brygga ett enda öl.
Ölet baseras på tre olika maltsorter samt tyska- och engelska humlesorter. Dessutom är det torrhumlat vilket bör ses som något ovanligt när det gäller belgiska ölstilar.
Vid buteljering tillsätter man dessutom jästen ”brettanomyces” som också ger upphov till dess unika karaktär.
Ett öl som i all enkelhet ändå har en palett av dofter och smaker som jag anser inte likna något annat jag smakat. Detta skapar ett unikt och intressant öl med en historia som tåls att upprepas, gång på gång.

